Aanlevering
Aanlevering van bestanden
De bron, het aangeleverde digitale bestand, is de basis voor hoogwaardige drukwerk. Het is daarom belangrijk onderstaande onderdelen van dit bestand te controleren.
Resolutie
Een term die wordt gebruikt om het aantal gebruikte pixels op bijvoorbeeld een beeldscherm te beschrijven. Hoe hoger dat aantal, hoe hoger de maximale resolutie van het scherm. Maar ook bij drukwerk is dit belangrijk. Wij drukken maximaal 2.400 dpi. Zorg ervoor dat afbeeldingen minimaal 300dpi resolutie hebben. Dit garandeerd een mooie afdruk.
RGB (beeldscherm) - CMYK (drukwerk)
Let erop dat een beeldscherm op een andere wijze met kleuren omgaat dan bij drukwerk. Een beeldscherm maakt gebruikt van (RGB) lichtkleuren. Rood, Groen en Blauw. In tegenstelling tot drukwerk. Drukwerk maakt gebruik van inkten Cyaan, Magenta, Geel en Zwart. De lichtkleuren hebben een veel groter kleurbereik dan de drukwerk profielen. Hierdoor kunnen bepaalde kleurtinten afwijken van een originele beelschermfoto.
Kleurgebruik
Naast de full-colour drukkleuren CMYK is er ook een mogelijkheid een specifieke kleurtint te gebruiken. De zogenoemde Pantone PMS kleuren. Deze kleuren worden met een kleurrecept gemengd tot de juiste PMS kleur. Deze PMS waardes zijn in een waaier vastgelegd. PMS kleuren worden meestal gebruikt bij huisstijlen en logo's. Bekijk hier de Pantone kleuren.
Coated of uncoated
Let er bij het opmaken op dat het belangrijk is te weten op welk soort papier gedrukt gaat worden. Wij kennen namelijk Coated (Gestreken papier) en Uncouted (Ongestreken papier) Beide papiersoorten hebben een ander effect op het resultaat van de bedrukking. Kies de juiste PMS kleur samenstelling. Dit wordt aangeduid met een C voor coated of een U voor uncoated.
Zwart als opbouw kleur
Wanneer je een full colour opmaak hebt gemaakt, met daarin volvlakken zwart, dan raden we je aan om de kleur zwart op te bouwen uit percentages van zwart, cyaan, yellow en magenta. Doe je dit niet dan kun je de bedrukking ervaren als donker grijs en niet egaal. Dit kun je eenvoudig voorkomen door zwart op uit full colour op te bouwen. Dit kan het beste op de volgende manieren.
Photoshop zwart: 90% zwart, 75% cyaan, 67% yellow, 68% magenta
Diep zwart: 100% zwart, 40% cyaan, 40% yellow, 40% magenta
Let erop dat je deze opbouw alleen gebruikt voor volvlakken en niet op tekst toepast!
Aflopend drukwerk
Drukwerk wordt gemaakt op vellen papier die groter zijn dan het af te leveren drukwerk. Dit houdt in dat het drukwerk na het drukken wordt "schoongesneden" tot het uiteindelijke formaat. Als een document kleurvakken of beeldmateriaal bevat die precies tot aan de rand lopen, bestaat het risico dat er na het snijden een wit randje te zien blijft. Daarom moeten vlakken of foto's over de rand van het document geplaatst worden, tot 3 mm daarbuiten. Dit gebied buiten het document wordt "afloop" genoemd.
Tekst
Plaats tekst altijd 5 mm van de rand van het papier. Op deze manier ben je er zeker van dat de tekst zich niet te dicht op de rand bevindt na het snijden van het drukwerk.Aan de hand van onderstaande illustratie kun je zien hoe je op de juiste manier opmaakt wanneer het beeld aflopend is.
Lettercontouren
Wanneer je gebruik maakt van programma´s als Adobe Illustrator of InDesign, moet je de gebruikte fonts insluiten wanneer je het bestand exporteert naar een PDF bestand. Het insluiten van lettertypes word ook wel embedden genoemd. Dit embedden zorgt ervoor dat het PDF bestand de gebruikte lettertypes meestuurt zodat andere systemen je bestand correct kunnen weergeven. Het is nog beter als je de tekst omzet naar lettercontouren, er is dan geen sprake meer van lettertypes maar van vectoren.